cimer kemeneshogyesz

 

 

Hőgyész neve először a tatárjárás után 1272-ben jelenik meg hivatalos okmányon, de itt még csak utalás van a lakóira. 1290-ben IV. László anyjának, Erzsébet királynénak egy terjedelmes adománylevelében találkozunk először falunk nevével: „Hyulgyz iuxta fluw. Marchal” formában.

Nagy Lajos okiratában már „Heulgeuz” néven szerepelünk.

Vas vármegye monográfiája 1898-ban Kemenes-Hőgyész formában említi a falut, ez a változat 1906-ig fordul elő hivatalos papírokon, ezt követően már csak az egybeírt írásmóddal találkozunk.

A kemenes még az ősi szlávok névadása, az ó-szláv „kameny” szóból származik, melynek jelentése: kő, kavics.

Kemeneshőgyész község a Dunántúlon, a Kisalföld szélén, a Kemeneshát a Kemenesalja és a Marcal-medence találkozásánál fekszik, Veszprém megyéhez tartozik. 1951 előtt Vas megyéhez tartozott. Északról Magyargencs, délről Szergény, délkeletről Békás és Mezőlak, nyugatról Kemenesmagasi határolja. Tengerszint feletti magassága 124-132 méter. Földrajzi koordinátái: északi szélesség 47 fok 21 perc, és keleti hosszúság 17 fok 19 perc. Szerkezetileg a Kisalföld peremvidékéhez tartozik.

Csaknem teljesen sík, kavicsos dombháton és a Marcal árteréből kiemelkedett homokszigeten, teraszokon szántóföldek, akácosok, rétek váltakozva terülnek el.

 


Go to top